Ga naar inhoud

Software

Opgelet: dit is een heel erg korte versie van het boek

Wat je mist: Toepassingenoverzicht aanpassen, enkele afbeeldingen.

Het thema software komt driemaal aan bod in het boek. Dit hoofdstuk behandelt software voor de eindgebruiker. Het tweede gedeelte gaat dieper in op de technische achtergrondinfo, installatie via terminal. In het derde deel behandelen we software buiten het aanbod van Debian. Op deze website verschijnt enkel deel 1.

Software: algemeen

boekkaft

Het programma 'Software' is een programma van GNOME gericht op de eindgebruiker. Het is vergelijkbaar met de appstore van Mac of Google Play Store.

Standaard is Software ingesteld om programma's uit de Debian Softwarebronnen te installeren. Je kan het echter ook aanpassen om software buiten Debian te installeren: zie handboek.

De interface is heel gemakkelijk en intuïtief. Maak je selectie uit 'Alles', 'Geïnstalleerd' of Updates.

Alles: toont alle software die opgenomen is in Software. Het is onderverdeeld in verschillende categoriën: Audio en Video, Communicatie en nieuws, enz. waarin je je keuze kan maken of je kan ook direct zoeken via het zoekicoon in de rechterbovenhoek. Software dat reeds geïnstalleerd is krijgt een blauw shoppingbag-icoontje in de rechterbovenhoek.

Wil je extra software installeren:

 • Verken de verschillende categorieën op zoek naar je software

 • Voer een zoekopdracht uit met behulp van het vergrootglas-icoon aan de rechterbovenhoek. Als je zoekt (liefst in het Engels) dan wordt er gezocht in zowel de naam als de beschrijving van de applicatie.

Eenmaal je software gevonden, is het eenvoudig op je selectie klikken: een info-venster opent zich. Je krijgt een (engelstalige) beschrijving van de software als ook enkele gegevens en eventueel een schermafdruk: op basis hiervan kun je een doordachte keuze maken. In de linkerbovenhoek verschijnt de knop 'installeren'. Het programma wordt vlot geïnstalleerd en na installatie kun je of 'starten' of 'verwijderen'.

Add-ons

Een speciale categorie aan applicaties is 'Add-ons': dit zijn namelijk geen programma's maar extensies voor de GNOME-omgeving. Deze extensies voorzien in extra functionaliteit, bieden andere interfaces aan, enz. Omdat Software niet de enige aanbieder is van extensies en de configuratie op meerdere plaatsen mogelijk is, is het goed om door te nemen.

Geïnstalleerd

Mooi overzicht

Toont je wat er aanwezig is aan software op je systeem. Een simpele klik op een applicatie heeft je het infovenster terug waarbij je kan selecteren om de applicatie te of te .

Toepassingen-overzicht aanpassen

Meer info in boek.

Updates

Bij het initialiseren van Debian wordt een dienst opgestart (naam: packagekit) die online kijkt of er updates voorhanden zijn. Je krijgt er ook een notificatie van op je bureaublad. Je kan deze notificatie nakijken via de tijdsaanduiding op het paneel.

Update is heel simpel: klik op installeren en herstarten. Softwarepakketten worden gedownload en bij (eventueel met een herstart) geïnstalleerd.

Softwarebronnen

boekkaft
Softwarebronnen configureren.

Via het applicatiemenu kun je slechts 1 configuratie-optie selecteren. Het is aan te raden om door te nemen om de nodige info te verwerven vooraleer je wijzigingen aanbrengt. . Alle opties hebben root-privileges nodig om geactiveerd te worden.

 • Debian Software Selecteer je componenten: meer uitleg op Je kan hier ook een andere softwarebronserver selecteren.

 • Other Software Stel hier andere softwarebronnen in aan de hand van een correcte deb-regel.

 • Updates Het is aan te raden om de veiligheids- en de aanbevolen updates aan te vinken. Dit zorgt voor extra veiligheid. Je kan het tijdsinterval opgeven als ook of ze zonder toestemming moeten geïnstalleerd worden.

 • Echtheidscontrole Bevat de encryptie-sleutels van de softwarebronnen. Je kan sleutels importeren en verwijderen. Laat dit voorlopig gewoon zijn ...

 • Developer options Laat je voorgestelde test-updates toe of niet. Dit is een experimentele functie. Niet aanvinken als je de stabiliteit van je systeem wil garanderen.

Software: pro en contra

Voordelen aan Software

 • Groot aanbod aan grafische software dat heel gemakkelijk te installeren is.

 • Integratie in de zoekfunctie. Er wordt ook software weergegeven als je zoekt naar een programma. Is dit nog niet geïnstalleerd dan verschijnt deze ook. Je herkent aan het Sofware-icoontje dat de gezochte applicatie kan geïnstalleerd worden. Met een simpele klik open je Software en kun je installeren.

 • Automatische update-melding en niet te vergeten een heel gemakkelijk update.

 • Niet-terminal programma's. Voor eindgebruikers is dit een groot voordeel. Wil je echter meer uit Debian halen dan merk je al snel dat dit een beperking is omdat je heel wat pakketten mist.

 • GNOME-extensies (add-ons) zijn gemakkelijk te installeren. Helaas is het een heel rommelig overzicht.

Beperkingen van Software

 • Niet alles wordt aangeboden. Als je je houdt aan een standaardinstallatie dan is het aanbod ruim maar er kan nog heel wat meer geïnstalleerd worden. Zo is het met Software niet mogelijk om servers, andere Desktop-omgevingen als KDE, terminalprogramma's, enz. op je systeem te installeren.

 • Als je vergeet om contrib en non-free aan te vinken dan mis je ook heel wat grafische software

 • De configuratie van softwarebronnen is niet eenvoudig zonder wat achtergrondinfo.

 • wil je meer: software buiten Debian, niet-vrije software, enz. zie .