Installeer Debian

Er zijn meerdere methodes om Debian uit te proberen of te installeren

Installeer op je pc

  • Download de ISO (link naar versie 9.5 met non-free toevoeging).
  • brand op dvd of kopieer naar een installatie-usbstick. Onder linux kun je gebruik maken van K3b als dvd-brandprogramma. Maak je gebruik van een installatie-usbstick: etcher is gemakkelijk in gebruik op linux / mac als windows. Installeer liefst op een toegewijde pc zonder andere besturingssystemen.
  • Het is mogelijk dat je je BIOS of UEFI dient aan te passen om de dvd / usb-stick te kunnen opstarten.
  • Meer info op https://www.debian.org/releases/stable/amd64/index.html en het boek.

Start op vanaf externe HD of usb-stick

Je hoeft Debian niet op je harde schijf van je persoonlijke pc te installeren. Je kan Debian ook opstarten vanaf een externe harde schijf of usb-stick. Volg hiervoor de bovenstaande procedure maar maak gebruik van deze ISO : https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/9.5.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/debian-live-9.5.0-amd64-gnome+nonfree.iso

Debian kun je ook installeren op een externe harde schijf. Dit wijkt af van de gewone installatieprocedure en vraagt enkele aandachtspunten bij het partitioneren en de bootloader. Na installatie dien je ook je BIOS of UEFI aan te passen zodat deze toelaat om op te starten vanaf externe HD of USB. Deze methode biedt geen 100 procent garantie op succes (soms kan het moederbord zaken verhinderen).

Virtuele Debian

Probeer Debian 9 uit in virtualbox.

Inhoudsopgave

Vorig onderwerp

Linux: eerste ontmoeting

Volgend onderwerp

De GNOME-desktop verkennen