Ga naar inhoud

Debian in een virtuele machine

Virtueel?

Met Virtualbox van Oracle kun je gebruik maken van virtuele machines. Met een virtuele machine is het mogelijk om een besturingssysteem (linux) te laten werken binnen je huidige besturingssysteem (windows?). Het is als een computer in een computer.
Meer info over virtualisatie op de website van computertotaal.

Deze oplossing is om - heel snel Debian 10 te gebruiken - zonder linux op je eigen pc te installeren.

Nadeel vormt dan weer - dat je mimimaal een I5-intel (of AMD) processor nodig hebt om vlot te kunnen werken - de ondersteuning voor virtualisatie geactiveerd is in het BIOS of UEFI - extra software moet installeren.

Installatiestappen

  1. Download en installeer extra software: virtualbox. Voor het aanmaken van de container werd gebruik gemaakt van versie 6.1 van virtualbox. Het is aan te raden op up te graden als je een oudere versie van virtualbox hebt staan.
  2. Download de virtualboxcontainer in ova-formaat.
  3. Open het programma virtualbox en importeer het ova-bestand als appliance: zie de help-pagina van oracle voor een meer uitgebreide beschrijving.
  4. Eenmaal geïmporteerd is de virtuele machine 'debian-10' aangemaakt. Start deze op en je kan inloggen met gebruikersnaam: linuxleren en paswoord: linuxleren . Ook root heeft als paswoord 'linuxleren' (zonder haakjes).
Back to top